יין לבן, אותו נוזל מתקתק שרבים אוהבים לשתות במהלך הארוחה, שישראלים רבים אוהבים לשתות במפגש חברתי או סתם אל מול שקיעה, עם פירות ים, דגים ואפילו סתם ככה.
המושגים סביב נושא היין יכולים לבלבל בעיקר אם אתם לא חובבי יין או נמצאים רק בתחילת דרככם בעולם היינות. יין לבן, יין אדום, יין יבש, יין חצי יבש – מה זה אומר? מה ההבדל ביניהם? איזה סוג של יין הוא מתוק יותר? האם יינות לבנים מיוצרים מאותם זנים של ענבים ובאותה שיטה? מה ההבדל בין יין מסוג שרדונה ליין מסוג ריזלינג?
איך מיצרים יינות לבנים
יינות לבנים מיוצרים מענבים לבנים בניגוד ליינות האדומים המיוצרים מענבים אדומים שחלקנו מכיר כענבים שחורים. ייצור של יין כולל מספר שלבים כאשר בשלב הראשון סוחטים את הענבים לצורך הרחקת הקליפה והחרצנים, כאשר רק את הנוזל הצלול שנשאר מועבר לתהליך של תסיסה. לאחר שלב התסיסה עובר הנוזל לשלב הנקרא ייצוב, תהליך שעוזר לשמור על הצלילות שלו לאורך הזמן. בשלב הבא עובר היין לתהליך של יישון ולאחר מכן מילוי בבקבוקים. יינות לבנים מומלצים לשתייה כאשר הם מבציר צעיר יחסית בניגוד ליינות אדומים אשר ככל שהם מתיישנים יותר כך הם טובים יותר, יקרים יותר וארומטיים יותר. בנוסף יין לבן מומלץ לשתות כאשר הוא קר בעוד יין אדום מומלץ לשתות כאשר הוא בטמפרטורת החדר.
מה ההבדל בין יין לבן יבש ליין חצי יבש?
ההבדל בין יין יבש ליין חצי יבש הוא ברמת המתיקות, ככל שהיין יותר יבש הוא בעל מתיקות נמוכה יותר. ההחלטה על רמת המתיקות, "היובש" נקבעת בשלבי היצור הראשונים, משום שבשלבים הראשונים מוסיפים את השמרים אשר למעשה מתסיסים את היין, ככל שהשמרים פעילים יותר ותהליך ההתססה ארוך יותר כך היין יותר יבש – פחות מתוק, אם רוצים יין יותר מתוק, זאת אומרת יין חצי יבש עוצרים את תהליך ההתססה בשלב מוקדם יותר כך נשאר סוכר והיין יותר מתוק.
מה ההבדל בין יין לבן מסוג שרדונה, סוביניון וריזלינג?
אחד מההבדלים בין סוגי היינות כמובן זה זן הענבים, בנוסף לכך מקום גידול הענבים משפיע שכן תנאי הגידול משפיעים על הזן אותו אפשר לגדל אשר משפיע על הטעם של הענבים וכתוצאה מזה על הטעם של היין.
שרדונה הינו יין אשר מגיע במקור מצרפת, מבורגונדי ובמהלך השנים התפשט לרחבי העולם. זהו זן ענבים אשר משמש בין היתר לייצור שמפניה. יין מסוג שרדונה הולך נהדר עם ארוחת דגים או עוף.
סוביניון הינו יין יבש, זאת אומרת יין פחות מתוק, הוא קליל יחסית ומרענן הולך גם כן נהדר עם דגים או פירות ים. הוא נפוץ במדינות רבות בעולם אך המקומות העיקריים בהם הזן הזה גדל הם חבל בורדו, דרום אפריקה, קליפורניה ואוסטריה.
יינות לבנים מסוג ריזלינג מגיעים מגרמניה מחבל אלזס, זן זה גם הוא התפשט למקומות רבים בעולם, עושים ממנו יינות יבשים וחצי יבשים ויש סוגים של יין מסוג ריזלינג כך שכל אחד יכול למצוא את היין המתאים לו וטעים לו החל מריזלינג מבעבע, דרך מתוק, זול יותר או יקר יותר, מחבל אלזס או מקליפורניה. אם מדובר ביין ריזלינג צעיר יחסית הוא הולך נהדר עם מנות מהמטבח האסייתי.
דוכני מזון רבים אשר מפוזרים לעיתים בירידים שונים מציעים בנוסף למנות אותם הם מציעים כוסית של יין לבן, בעיקר אם מדובר במזון של פירות ים, דגים, אז יינות לבנים משתלבים איתם מצוין.
האם יש עוד סוגים של יינות לבנים?
שרדונה, סוביניון וריזלינג הם בין היינות הלבנים המוכרים יותר אך חובבי יין מכירים זנים וסוגים נוספים כמו מוסקט, גוורצטרמינר, פרנץ׳ קולומברד ועוד. כאשר המוסקט הינו לרוב יין קינוח משום שהוא עם רמות סוכר גבוהות מה שגורם לו להיות יין מתוק, הוא מגיע מאפריקה ומשתלב נפלא בקיץ עם קינוחים, פירות וגבינות.
גוורצטרמינר מגיע מאיטליה על גבול אוסטריה, הוא גדל באזורים קרים ונחשב ליין יוקרתי וגם כן הולך נהדר עם גבינות ופירות. הפרנץ׳ קולומברד נפוץ מאוד בצרפת וגם בישראל שכן הוא גדל באזורים חמים ומשתמשים בו פעמים רבות לערבוב עם זנים אחרים.
למידע נוסף קראו גם על: אטרקציות למשפחות