כיצד לשכנע את הילד לבוא איתכם למקומות ואטרקציות? (רמז בתמונה הראשית) כל הורה מכיר את זה שהילד פתאום לא רוצה לבוא איתם לטיול, לא לקרובי המשפחה ואפילו לא לפעילויות שהוא עצמו אוהב. פתאום המפגשים המשפחתיים משעממים להם וההורים והמשפחה מרגישים ממש לא אטרקטיביים.
ההורים לרוב נשארים חסרי אונים ולא מבינים מה קרה לילד החמוד שלהם שעד לפני רגע הפעילויות האלה היו הפעילויות המרכזיות שלו. לכן, הכנו עבורכם מדריך קצר שייתן לכם כמה אפשרויות לשפר את האווירה המשפחתית וליצור פעילויות מגבשות.
דבר ראשון: לא כדאי להיעלב מול הילדים
אם הילד/ה שלכם מתבגר/ת זה אומר שהרבה פעמים אנו מוצאים את עצמינו בהרבה ויכוחים שעד אתמול לא היו רלוונטיים בכלל. הילדים כבר לא מעוניינים להצטרף לפעילויות משפחתיות ומה שמעניין אותם זה רק מחשבים ומסכים. ההורים לרוב לא מבינים מה קורה ומרגישים חסרי אונים מול הסיטואציה.
אנו ממליצים, קודם כל לא להיעלב, כל ילד בתקופת ההתבגרות שלו חווה שינויים רבים שאנחנו כהורים בכלל לא מבינים אותם, לדוגמא: שינויים גופניים פיזיים, רגשות שמפתחים שהוא לא חווה קודם לכן, שינויים קוגניטיביים, חברתיים ותקשורתיים ועוד שלל שינויים שלנו כמבוגרים קשה להבין אותם, למרות שכולנו חווינו אותם על בשרינו.
במהלך התבגרותו של הילד, הוא יגבש אישיות שהיא לגמרי עצמאית ונפרדת מההורים או מהסביבה המוכרת לו בשנות ילדותו. אפשר לומר שהילד עובר לזהות של נער העומד בזכות עצמו.
פתרונות ומעשים מול הילד
דבר ראשון שאנו ממליצים, הוא קודם כל לא לכעוס ולא להיעלב מהילדים, דבר זה רק יחמיר את הריחוק ויקנה לילד תחושה שהוא חייב לעשות דברים שהוא לא רוצה.
תפקידכם כהורים הוא לתת לילד להתפתח בזכות עצמו ולא לעמוד בדרכו.
זכרו: גם לילד יש אישיות והוא אדם בפני עצמו ועליכם לכבד אותה, גם אם אתם לא מסכימים עם כך וגם אם אתם לא מבינים את בני דורו.
כל פעם שנושא כזה עולה, פשוט תנסו להיזכר כיצד אתם התנהגתם כאשר הייתם ילדים ומה הייתם מצפים מההורים שלכם, כאשר חייבו אתכם לעשות משהו שאתם לא רוצים.
חלק בלתי נפרד מתהליך יצירת עצמאות של הילד, הוא יצירת חיי לברה עשירים, דבר זה מאוד משמעותי להתפתחות הילד. גם הריחוק מחבל הטבור של ההורים ילמד אותו להסתדר בעצמו ולהיות עצמאי בשטח בכל הרבדים של המציאות המורכבת שאנו חיים בה. לכן, לטובת בניית הזהות המיוחדת והבוגרת של הילד, אנו אפילו ממליצים לשחרר אותו לחופשי ורק לדחוף אותו היכן שצריך.
אנו ממליצים לרכוש לילדים פתרונות אשר יהפכו אותם לעצמאיים וגם יפתחו את מי שהם. דברים אלו גם יקנו לילדים שלכם כלים להתמודד עם העתיד בכל רמה אפשרית, לדוגמא: ברמה המוטורית, הקוגניטיבית, החברתית בתכנון לטיול ארוך וליצירת אסטרטגיות ויכולות ניהול. לדוגמא כמה מוצרים שאנו מאוד ממליצים עליהם כבר מגיל צעיר מאוד:
בימבה צעצוע, קורקינט לילדים, טרקטורון חשמלי על שלט, משחקי קופסא, משחקי קלפים, משחקי זיכרון, תשבצים, חוברות ציור ועוד.
לסיכום: כיצד אנו ממליצים להגיב מול הילד כאשר ישנה סיטואציה של ריחוק?
- בתחילה, נסו לראות את הנולד וראו אם הילד מסתדר בכוחות עצמו גם כשהוא לגמרי לבד, דבר זה יקנה לו ביטחון עצמי לטווח מאוד רחוק.
- אם משעמם לו, כבדו זאת ותבינו שבאמת משעמם לו, גם אם לנו זה נראה האטרקציה של החיים וגם אם אנו נזכרים כמה אהבנו לעשות את זה כילדים, זה לא בהכרח מתאים לעולם החדש שבו הוא גדל.
- אל תתייחסו אליו כתינוק, אלא השלימו עם זה שהוא התבגר ותנו לו כלים של ילד מבוגר והתייחסו אליו גם ברמת התקשורת כילד בוגר אשר כבר מבין את העולם.
- צרו פעילויות משותפות, כמו משחקי קופסא או פעילויות ספורטיביות, אך הפעם התחשבו במשחקי קופסא שהילד אוהב ולא במה שאתם רוצים.
- תמיד פרגנו לו במילים טובות כשהוא מגיע איתכם או כשהוא מצליח במשהו, דבר זה ידרבן אותו לעשות עוד ועוד.